2018. január 7., vasárnap

Újraolvasnád, újraírnád, elégetnéd? Book tag

Erre a book taget még októberben jelölt Dorka az Anya Olvas blog bloggere. Az ő bejegyzése ITT található. Azóta volt, hogy elfelejtődött, volt hogy eszembe jutott, de csak a vázlatait sikerült megtervezni, de folyamatosan készült a háttérben.

Végül úgy döntöttem, csavarok egy kicsit rajta. Eredetileg ez egy húzós book tag. A lényege, hogy felírsz könyvcímeket (minél többet, annál jobb), és fordulónként kihúzol belőlük hármat. Ezek közül kell eldöntened, hogy melyik égetnéd el, melyiket írnád át és végül melyiket olvasnád újra. Csalni tilos, minden fordulóban állás kell foglalni, még akkor is ha mind a három könyvet imádtad vagy utáltad! Nekem nem volt könnyű dolgom, de végül megcsináltam Dorkához hasonlóan a 10 fordulót. A módosítás abban állt, hogy nem kézzel húztam ki a könyveket, hanem a Textfixer oldal segítségével, viszont a lényeg ugyanaz maradt.




1. forduló
- eléget: Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, vagyis a dámák diadala a fársángon
- újraír: Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao
- újraolvas: Andy Weir: A marsi

Ebben a körben még egyszerű dolgom volt, mert a Dorottyát már akkor sem igazán szerettem, mikor kötelező olvasmány volt, így nem hullajtok érte most se könnyeket, hogy az elégethez kellett tennem. A másik két kritérium eldöntése már nehezebb volt, mert mind a Micimackó és a taót (értékelés: ITT), mind A marsit (értékelés: ITT) nagyon szeretem, de végül a kedvenc marsi krumplitermesztőm győzedelmeskedett, ha az újraolvasást nézzük, mert rájöttem, hogy bármikor képes lennék rá.


2. forduló
- eléget: Franz Kafka: Az átváltozás
- újraír: Erich Segal: Szerelmi történet / Oliver szerelme
- újraolvas: Darren Shan: A vámpír herceg

Rögtön a második fordulónál már kezdődtek a nehézségek, mert egyik könyv sem égetni való, sőt mindhárommal kapcsolatban jó emlékeket őrzők. Végül Kafka került az égetni valók közé, talán mert anno Az átváltozás olvasása után volt néhány szürreális álommal teli éjszakám. A Szerelmi történetben Oliver apjának a viselkedése noha érthető volt valamilyen szinten, de bosszantott, azt átírnám, ha lehetne. A vámpírok hercege pedig az egyik kedvenc részem a Darren Shan sorozatból, így az újraolvasás itt nem volt kérdés.


3. forduló
- eléget: Homérosz: Odüsszeia
- újraír: Gaston Leroux: Az operaház fantomja
- újraolvas: Ian Tregillis: Géplélek

Itt azért már könnyebb volt a döntés, már csak azért is, mert ha az Odüsszea nem is égetni való, de azért van benne néhány olyan rész, ami a hülyeség határát súrolja, így azokat hagynám veszni is akár. Az operaház fantomját bővíteném a végtelenségig, hogy sohase fogyjon el a könyv. Örök nagy kedvencem, így soha nem elég belőle. Az újraolvasáshoz pedig evidens volt a Géplélek, ami nálam a 2017-es év kedvence volt (értékelés: ITT).


4. forduló
- eléget: Lois Lowry: Az emlékek őre
- újraír: Karin Tidbeck: Amatka
- újraolvas: James Ngugi: Búcsú az éjtől

A negyedik fordulóval megint nem volt könnyű dolgom végül Az emlékek őre került a vesztőhelyre, bár csak azt a hatalmas függővéget semmisíteném meg  a többi részét nagyon szeretem, bár tény, hogy a vége is szépen van megírva. Az Amatkának (értékelés: ITT) az elejét kicsit lendületesebbé tenném, a végét meg kicsit lassítanám. A Búcsú az éjtőlt egyszer mindenképp újraolvasnám, mert elsőre nagyon tömény volt, viszont fontos témát dolgoz fel, ami miatt érdemes.


5. forduló
- eléget: Moliere: Tartuffe
- újraír: Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
- újraolvas: Marie-Aude Murail: Oh, boy!

A Tartuffe-re már nem is emlékszem, és anno mikor olvastam se kötött túlságosan le, így nem kérdés, hogy a fentebbi három könyv közül nálam hova került. A Dorian Grayt modernizálnám, mert néhány rész kifejezetten avittnak érződött olvasás közben. Az Oh, boyt! bármikor újraolvasnám, instant szeretetbomba.


6. forduló
- eléget: Suzanne Collins: Futótűz
- újraír: Peter Shaffer: Equus
- újraolvas: Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa
Ebben a fordulóban szívem szerint az eléget kategóriába egyik könyvet se raktam volna, de a Futótűz a cím miatt nagyon adta magát, de egyébként az egyik kedvenc folytatásom a könyv. Az Equus történetét szívesen látnám regényformátumban, a Lépcsők városát (értékelés: ITT) meg pár év múlva mindenképp újra fogom olvasni, de most még friss az élmény.


7. forduló
- eléget: Szophoklész: Antigoné
- újraír: Vivien Holloway: Tolvajbecsület
- újraolvas: Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Az Antigónéból a címszereplő ellenlábasait égetném, mert maga a történet és annak tanulsága tetszett. A Tolvajbecsületből elfogadnék egy sokkal hosszabb változatot is, novella helyett egy regényt mondjuk. Az Ábelből nem régen olvastam a teljes trilógiát, így egy darabig nem tervezem újraolvasni, de egyszer újra fogom.


8. forduló
- eléget: Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
- újraír: William Shakespeare: Romeo és Júlia
- újraolvas:  Agatha Christie: Tíz kicsi néger

A Szigeti veszedelemmel kb. úgy vagyok, mint a Tartuffe-fel, már nem nagyon emlékszem rá. Az a baj arra se, hogy égetni való-e, így random odatettem. A Rómeó és Júliát regényben újraírnám kevésbé ömlengősen. A Tíz kicsi néger az Ábelhez hasonlóan elégé friss olvasmány. Majd előveszem egyszer, ha már nem emlékszek annyira rá.

9. forduló
- eléget: Babits Mihály: Jónás könyve
- újraír: C. S. Lewis: A csendes bolygó
- újraolvas: Darren Shan: Az Árnyak Ura
Az utolsó előtti forduló sem volt könnyű nálam, mert itt sem volt egy könyv sem, amit igazán a képzeletbeli megsemmisítendő listára tennék. Így az döntött, melyikre emlékszem legkevésbé, ezért a Jónás könyve lett az áldozat. A csendes bolygó néhány részét teljesen újraírnám, mert nem egy helyütt kusza volt. Az újraolvasáshoz pedig megint egy Darren Shan kötet került.


10. forduló
- eléget: Géczi Zoltán (szerk.): Steve Jobs
- újraír: Felkai Ádám: Para körút
- újraolvas: Eric Knight: Lassie hazatér
Végül, de nem utolsó sorban, az utolsó kör felemásra sikerült. A Jobs könyv közepes volt számomra, így annyira nem bánom, hogy az égetni valók közé kellett besorolnom. A Para körutat (értékelés: ITT) nem írnám újra, hanem írnék pár történetet ebben a világban, remélem a szerzője helyettem is tesz az ügy érdekében. Én elolvasnám. A Lassie hazatér pedig az egyik gyerekkori kedvencem, ez a játék eszembe juttatta, hogy egyszer újra kellene olvasni. 


A válaszaimmal remélem, senki lelkébe nem gázoltam bele, de ez nem egy kedves tag, sőt, talán kissé gonosz is, viszont én élveztem, és nem utolsó sorban elgondolkodtatott az olvasmányaimról.

Akiktől szívesen olvasnék hasonló bejegyzést:
- AniTiger: Hagyjatok! Olvasok!
- Levandra és Sol: BookHunters
- Bea és Zsófi: Könyvutca








----

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzést! Ha tetszik, amit itt találsz, feliratkozhatsz a blog rendszeres olvasói közé, illetve követhetsz e-mailen is, hogy ne maradj le a további bejegyzésekről. További tartalmakat találhatsz Facebookon, Instagramon és Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése